MareNostrum 5 al novembre

El Barcelona Supercomputing Center (BSC), un dels cinc grans centres europeus de supercomputació, posarà en marxa aquesta tardor el Marenostrum 5, la versió renovada del supercomputador que va tenir la seva primera versió el 2004; fa una vintena d’anys.

Aquests centres de computació d’altes prestacions son fonamentals per a la investigació científica, en camps com la biologia, la física, o la química, i també a l’enginyeria, que requereixen de gran capacitat de càlcul per treballar amb models digitals molt complexos.

Els models digitals s’han fet tant semblants a la realitat que es parla de “bessons digitals” per referir-se a aquest model virtual dissenyat per reflectir amb precisió un objecte físic.
Així, a diferència d’una simulació, que normalment estudia un procés en particular, un bessó digital pot executar per ell mateix qualsevol quantitat de simulacions que serviran per estudiar múltiples processos.

El superordinador ha costat 223 milions d’euros, que inclouen l’adquisició, la instal·lació i l’operativa durant els propers 5 anys, pagats gràcies a la Iniciativa Europea de Computació d’Alt Rendiment (Euro HPC, en anglès) impulsada el 2019 per afavorir la cooperació entre països europeus per fer front a aquestes cares infraestructures. I hi han invertit el Govern espanyol a través del Ministerio de Ciencia e Innovación, la Generalitat de Catalunya i la UPC, i els governs de Portugal, Turquia i Croàcia.
Es tracta de la major inversió europea a Espanya per a una infraestructura científica.

EL BSC es un consorci públic format pel Ministeri de Ciència i Innovació, la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya, i l’ús del supercomputador es totalment gratuït per als investigadors. Es calcula que hi treballaran prop d’un miler de persones.