La guerra dels xips continua

La guerra dels xips continua, i Xina ha anunciat una inversió de 41.000 milions de dòlars destinats a la seva industria de semiconductors per a desenvolupar el seu propi equip de litografia de 28 nm. que volen tenir operatiu a finals d’any.

Però tot i que el 2014 ja va injectar uns 19.000 milions de dòlars a la seva indústria dels xips, i el 2019 aquesta xifra es va incrementar fins a fregar els 27.500 milions de dòlars. Fins ara les màquines de litografia que ha desenvolupat només li permeten fabricar circuits integrats de 90 nm.
Des d’un punt de vista estrictament tecnològic aquests semiconductors estan a anys llum dels que produeixen TSMC, Samsung o Intel, que són els fabricants de xips més grans del planeta, emprant les tecnologies d’integració més avançades.

Però a banda dels nm. del suport físic en que es crea el xip, la seva potencia també depèn del disseny de l’arquitectura en que es fan treballar els els seus transistors.

I veient que Xina escurça distancies, l’Administració nord-americana liderada per Joe Biden ha prohibit expressament a NVIDIA vendre a les empreses xineses els seus xips per a intel·ligència artificial més avançats, els models A100 i H100.
El problema és que per a l’empresa el descomunal mercat xinès és essencial, i per això ha retallat les prestacions d’aquestes GPU amb el propòsit que satisfacin els requisits imposats pel Govern nord-americà. El resultat són els xips A800 i H800, que no són altra cosa que revisions simplificades de les GPU originals.

Els experts diuen que tot i l’anunci Xinès difícilment es podran posar a l’altura dels seus competidors occidentals, en especial quant ASML, el fabricant neerlandès líder en la fabricació d’aquestes màquines va anunciar recentment l’entrega de maquines de tecnologia encara més avançada a un del seus clients, segurament a Intel.

Així dons la cursa continua.