Els datasets per entrenar la IA s’han de remunerar?

Després de sortir el primer en una llista de signants que demanaven de parar l’evolució dels grans sistemes d’intel·ligència artificial generativa, Elon Musk ha presentat Grok, la Intel·ligència Artificial generativa de la xarxa social X.com, que a més de tenir accés en temps real a la plataforma, diu que te un sentit de l’humor sarcàstic similar al seu.

Per a fer possible això fa un temps que es varen modificar els termes i condicions d’us de Twitter, ara reanomenat X.

El desenvolupament de la IA l’ha fet la seva start-up X.ai, que va fundar després de partir peres amb el seu col·lega de OpenIA, pewr considerar que havien canviat d’un model obert a un de propietari.

Més enllà del safareig i les contradiccions de l’icònic personatge, hem d’enfocar-nos en la importància dels datasets, o conjunts de dades, que es fan servir per entrenar aquestes Intel·ligències Artificials.

Si fas servir el material generat per altres per entrenar la teva IA, has de repercutir sobre aquests creador originals part dels guanys que generes? O t’ho pots estalviar?

Doncs les grans companyies d’intel·ligència artificial tenen tota mena d’excuses per estalviar-s’ho, amb arguments com ara que això no ha de tenir cap cost perquè es informació que es troba disponible en obert a Internet, i seria com per a un estudiant llegir un llibre. O que la quantitat de documents fets servir per l’entrenament es tant gran que el valor que haurien de percebre els creadors es una misèria infinitesimal.

Tanmateix, a una IA generativa se li pot dir que ens faci una novel·la imitant l’estil d’un escriptor determinat, o que ens generi una imatge imitant l’estil d’un determinat pintor o dibuixant. Perquè pugui fer això se l’ha d’entrenar amb un munt de textos i imatges d’aquell autor. Cladría doncs retribuir aquest autor perquè n’estem fent una obra derivada?

Doncs tenim el cas del músic Bad Bunny, del que corre per la xarxa un hit que s’ha fet viral, que ha agradat molt a tothom, excepte a qui deien que pertanyia, perquè la peça musical va ser feta amb IA per algú altre, cosa que l’ha fet enfadar molt, després de rebre un allau de felicitacions pel “seu” nou tema, amb comentaris com que era el millor que havia compost mai.