La IA arriba als telèfons mòbils

El 2023 va ser l’any de la popularització de les intel·ligències artificials generatives, amb serveis al núvol que requerien de grans potències de càlcul, que es duien a terme en granges de servidors que tenen un cost de manteniment molt alt. I aquest 2024 arriben els models d’intel·ligència artificial reduïts, que s’han pogut fer tant petits com per ser executats en un ordinador personal, o fins i tot en un telèfon mòbil.

Això permet que el procès de les nostres peticions es pugui fer de forma local, i no calgui enviar-les a un ordinador remot al núvol, i que ens en torni la resposta generada.

I aquest fet te importants implicacions sobre la privacitat de les nostres dades, una cosa que a Europa te una consideració important i que ha fet que ens quedem fora de la possibilitat d’emprar alguns models que queden restringits al nostre territori per no complir amb la legislació europea.

Així doncs aquesta evolució en la tecnologia permetrà que convertim el nostre telèfon mòbil, que ara ja ens acompanya a tot arreu, en un assistent que canviarà la forma com ens relacionem amb la tecnologia. No sent una app de IA que ens puguem descarregar, sinó com una nova interfície.

I a les empreses els permetrà de treballar amb els seus propis sistemes de IA que podran instal·lar en els seus ordinadors i entrenar específicament per tasques concretes.