Europa obliga als grans sistemes de missatgeria a ser interoperables, es a dir, a que es puguin enviar missatges entre ells.
A finals del 2022 Europa va aprovar la Llei de Mercats Digitals (DMA) que ja ha començat a aplicar-se i entrarà en vigor definitivament el 6 de març del 2024.
La DMA és una llei que assenta una sèrie de drets i normes adreçades a les grans plataformes en línia, per evitar que siguin aquests mateixos els qui estableixin les regles del joc al seu gust i en favor seu, imposant condicions que resultin injustes a altres empreses i consumidors.
Una de les coses que es demanen a aquests gegants d’internet es que els seus sistemes de missatgeria es puguin comunicar amb altres sistemes de missatgeria de la competència. Es a dir que pugem enviar missatges des de WhatsApp a usuaris que usin Telegram, Signal, Facebook, etc.
I les companyies, que saben a les multes que s’exposen, ja estan començant a implementar aquestes funcionalitats en els seus programes de missatgeria, però a contracor.
L’accés a aquestes funcionalitats no es trivial; s’hi te accés a través de menús especials, no s’hi poden fer totes les coses que permet l’enviament entre usuaris de la mateixa plataforma, i ve acompanyada de missatges d’advertiment que desencoratgen el seu ús.
La veritat es que tècnicament cada sistema es diferent, i aquesta interoperativitat no es fàcil si no s’empren protocols i sistemes de xifrat comuns, entre d’altres aspectes.
Però cal recordar que a diferencia del correu electrònic o els SMS, aquest sistemes de missatgeria instantània no son un standard públic obert al que tothom es pot acollir, sinó programari propietari tancat.
Veurem com evoluciona aquesta engrescadora possibilitat, i en què acabarà.