L’Agència Espanyola de Protecció de Dades obliga a Worldcoin a interrompre la seva activitat

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha obligat l’empresa Worldcoin a interrompre, de manera cautelar, la seva activitat a Espanya i li ha prohibit continuar escanejant l’iris de milers de persones i recopilant dades personals d’aquesta manera.

La iniciativa Worldcoin, impulsada per Sam Altman, CEO d’OpenAI i responsable de ChatGPT, consisteix a escanejar l’iris a persones que s’hi presten voluntàriament a canvi d’una compensació econòmica en criptomonedes. Des de la companyia sostenen que el seu objectiu és distingir un humà de bot per accedir a diferents serveis en línia.

L’empresa Worldcoin va començar fa uns mesos a fer campanyes de captació a diversos llocs del món, per escanejar l’iris de persones voluntàries a canvi d’una compensació econòmica pagada en la seva pròpia criptomoneda, i tot i que ha argumentat que tota la informació que recopila és anònima i els usuaris mantenen en tot moment el control de les dades, l’AEPD, que el 20 de febrer passat va confirmar que investigava quatre denúncies sobre aquesta activitat, ha decidit de manera cautelar prohibir a l’empresa continuar aquesta pràctica.

Es la primera vegada que l’Agència Espanyola de Protecció de Dades adopta una mesura cautelar d’aquestes característiques, abans de concloure una investigació i resoldre un expedient.

Però això s’ha fet perquè el tractament de dades biomètriques, com les que s’obtenen de la lectura de l’iris, estan considerats pel Reglament General de Protecció de Dades com a de protecció especial, ja que comporta elevats riscos per a les persones a causa de la naturalesa sensible d’aquesta informació.

L’iris es diferent en cada individu, com una mena d’empremta dactilar, i Worldcoin deia que els seus usuaris farien servir els sistemes de reconeixement d’iris com a signatura.

Per captar clients muntaven en centres comercials stands on unes maquines et llegien els ulls i a canvi t’entregaven una quantitat de la seva pròpia criptomoneda.

La gent, moguda per l’avarícia de canviar aquesta criptomoneda per uns quants euros, feia cua perquè li escanegessin l’iris.

Ara, quan la noticia ha sortit a tots els mitjans de comunicació, la gent es pregunta com pot recuperar la seva informació biomàtrica, i tot i que la llei diu que la capacitat de revocació sobre aquestes dades no caduca mai, altra cosa es com fer-ho a la pràctica.

Compte doncs a cedir qualsevol dada personal, per poc important que la considerem, i menys si ens ofereixen una compensació econòmica a canvi.