El conflicte entre els taxis i els VTCs no és més que l’enèsim cas de disrupció per les noves tecnologies.
Com hem vist en tants altres sectors, la revolució informacional, fa que els sistemes de contractació que usen els consumidors del servei canviïn.
I si els actors tradicionals no s’hi adapten perdran la seva preponderància. Ho hem vist en el cas de la música, la reserva d’allotjament, el consum de pel·lícules, la fotografia, i tants d’altres.
Contractar via mòbil, saber en tot moment on està el vehicle que esperes, o poder valorar el servei en acabar. Són aspectes que els usuaris ja han demostrat que aprecien.
I si en contra d’això, el sector del taxi només pot fer valer la regulació legal que els protegeix, però segueixen oferint el mateix servei que el segle passat, els designis dels consumidors els acabaran passant per sobre.
Està clar que cal que hi hagi regulacions, i que ningú s’ha de saltar la llei. Però no perdem de vista que la societat evoluciona i les lleis canvien.
Les discogràfiques van posar el crit al cel quan va aparèixer Napster, que permetia distribuir música en MP3. Hi hi van posar totes les traves possibles. El sistema va evolucionar i es va cenyir als aspectes legals, i ara sistemes com ITunes, s’enduen part dels beneficis del negoci que abans tenien les discogràfiques.
Però sembla que ningú aprèn la lliçó.