En aquest MWC 2019 s’ha plantejat les avantatges que suposarà la tecnologia 5G, que prometen que ens ha de canviar la vida.
Però per accedir a aquesta tecnologia cal desplegar-ne tota la infraestructura que la fa possible, i ara com ara és l’empresa xinesa Huawei qui està més ben posicionada per oferir a les operadores telefòniques el maquinari que ha de sostenir el 5G.
Però els estrets lligams de la companyia amb el Govern Xinès produeix desconfiança perquè es recela que es pugui deixar en mans d’aquest les xarxes telefòniques per fer-ne espionatge.
El Govern dels Estat Units d’Amèrica acusa la companyia Xinesa d’espionatge, tot i que no se’n ha aportat cap mena de prova. I després de vetar Huawei i també ZTE al seu país pressiona a la resta de països i en especial a Europa perquè també ho faci.
A Austràlia ja s’han vetat els equips tant de Huawei com de ZTE, desprès de que el diari The Australian informés de la infiltració del Govern Xinès a la xarxa del país per fer espionatge.
Nova Zelanda ha fet el mateix.
Europa no s’ha decidit sobre el veto de l’empresa Xinesa, perquè sap que fer el desplegament amb Ericsson o Nokia suposaria un parell d’anys d’endarreriment en d’implantació de la tecnologia 5G, i un major cost.
A Anglaterra s’ha plantejat, fins i tot, substituir la tecnologia 4G de Huawei, que ja tenen isntal·lada.
A Espanya, la ministra espanyola, Nadia Calviño, no s’ha pronunciat sobre el tema, i el Secretario de Estado para el Avance Digital, Francisco Polo, va declarar “Farem el que digui Europa”.
I les companyies de telecomunicacions que operen a Espanya diuen que de moment confien en les empreses xineses, conscients dels costos que els suposaria prescindir-ne.
El més racional seria fer un protocol d’auditoria dels equips consensuada per part dels països que instal·lin noves xarxes, o encara millor utilitzar tecnologies obertes que permetessin la revisió per part de qualsevol investigador dels possibles forats de seguretat.