Proposta de la Comissió Europea de carregador únic

De fa anys el Parlament Europeu ha instat la Comissió a presentar una proposta sobre un carregador comú, per reduir les escombraries electròniques i facilitar la vida als consumidors.

El 2014, el Parlament ja va defensar un carregador comú per a tots els telèfons mòbils en les negociacions de la directiva sobre comercialització d’equips radioelèctrics.

Des de llavors, la Cambra ha pres diverses iniciatives més en les que, de manera directa o indirecta, advocava per l’estandardització dels carregadors per a mòbils, com la resolució de 30 de gener de 2020 en què advertia que aquesta qüestió era urgent. O en una altra resolució recent, de el 10 de febrer de 2021 sobre el nou pla d’acció per a l’economia circular, on els eurodiputats van tornar a sol·licitar a la Comissió la introducció urgent d’un carregador comú per a telèfons intel·ligents i dispositius similars per oferir opcions de càrrega estàndard, compatibles i interoperables.

Però ara es vol anar més enllà plantejant una iniciativa molt més ambiciosa.

La presidenta de la comissió parlamentària de Mercat Interior i Protecció del Consumidor, Anna Cavazzini, va declarar:

És hora de desfer-nos de l’embolic de cables en els nostres calaixos; ja n’hi ha prou de trobar-nos amb el carregador incorrecte per al dispositiu que portem a la motxilla. Un carregador uniforme ajudarà els consumidors a estalviar diners ja no gastar més recursos dels necessaris.

Anna Cavazzini

Els aparells elèctrics i electrònics segueixen sent un dels àmbits en què més creixen els residus a la UE. És especialment important que les normes proposades s’apliquin no només als telèfons intel·ligents, sinó també a les tauletes i altres dispositius mòbils, tal com demanava el Parlament.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és aconseguir un estàndard únic per al port de el dispositiu que permeti als consumidors utilitzar el mateix carregador i reduir així l’impacte mediambiental i econòmic de milers de tones de residus electrònics.

Amb les anterior normatives es van reduir els connectors de 30 a 3 tipus diferents, però des de la Comissió Europea han decidit anar més enllà per establir una solució comuna: l’USB-C.

Des de l’organisme comunitari estimen que aquesta i altres mesures limiti l’adquisició de carregadors per part dels consumidors, el que repercutirà en un estalvi de 250 milions d’euros a l’any en compres innecessàries d’aquests aparells.

La proposta haurà de ser aprovada pel Parlament Europeu i el Consell de la UE i comptarà amb un període de transició de dos anys perquè els consumidors i la indústria puguin adaptar-se als nous requisits.

D’aprovar-se el text presentat per la CE, una modificació de la directiva de 2014, els fabricants hauran de deixar de vendre un carregador nou amb cada telèfon intel·ligent i hauran d’oferir als consumidors la possibilitat d’utilitzar un antic.

La normativa està centrada en smartphones, tablets, auriculars, càmeres i altaveus, per la qual cosa no afecta ordinadors portàtils, rellotges intel·ligents, lectors electrònics i carregadors sense fil.