Les companyies de satèl·lits més grans d’Europa s’uneixen per licitar IRIS2

Conscient de la importància estratègica de disposar d’una constel·lació satel·lital europea de telecomunicacions, la Comissió Europea porta temps treballant per desplegar IRIS2, el que s’ha anomenat l’StarLink europeu.

Que tindrà l’objectiu de garantir connexions segures, vigilar les fronteres, i protegir infraestructures clau, entre d’altres.
Afegint-se així a les altres dues xarxes europees de satel·lits: Copernicus (destinada a la observació terrestre) i Galileo (dedicada a la navegació por satèl·lit).

Desprès d’obrir-se fa un mes la fase de licitació, ara ja se sap que un consorci d’empreses liderat per Airbus, Eutelsat, Hispasat, SES i Thales (les companyies de satèl·lits més grans d’Europa) concorreran per a desplegar els 170 satèl·lits multi-òrbita que han de formar IRIS2.

Del cost total de 6 milions d’euros, el sector privat en pagarà 3,6 i la UE cobrirà els 2,4 milions d’euros restants.

Els cinc gegants de la indústria que s’han unit per licitar els contractes de la UE IRIS2 probablement representaran el consorci més qualificat, donada la seva escala i capacitats tècniques inigualables. Tanmateix, aquesta associació pot representar un repte per als funcionaris de la UE que han subratllat la importància d’un procés de licitació divers i competitiu. Ja que la UE va establir que les petites empreses rebin el 30% dels contractes de IRIS2.

A banda de la cobertura comercial, s’espera que el projecte impulsi la indústria satel·lital europea, i ajudi a reduir la fractura digital que pateixen certs territoris europeus.

La UE espera encendre els primers satèl·lits a finals del 2024 i completar la constel·lació el 2027.