Es desferma la guerra dels buscadors amb IA

La incorporació de robots conversacionals per donar resultats amb l’ajuda d’intel·ligència artificial a partir de cerques en llenguatge natural pot capgirar el mercat del cercadors, del que ara te el monopoli Google.

Pots seguir també el podcast Societat de la Informació a Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Y6LzRHuERvw

Si en l’episodi anterior parlàvem de la suposada revolució que havien de ser els assistents de veu i que n’ha acabat sent ginys que fem servir per a poc més que demanar-los algunes playlists de música o que ens diguin quines la temperatura que fa el carrer, sembla que aquest 2023 serà l’any de la intel·ligència artificial. Més concretament de la democratització d’aquesta tecnologia, ja que la intel·ligència artificial és un camp que porta ja molts anys d’estudi. Però ara estem començant a veure les primeres versions beta de programes d’intel·ligència artificial que podem fer servir en l’àmbit particular. Es tracta de programes per generar textos, per generar imatges, o fins i tot per tenir-hi un chat, és a dir, conversar de forma textual amb el programa d’intel·ligència artificial. A més a més, fins ara aquests programes tenien uns recursos limitats amb els quals havien estat entrenats. Però les darreres versions permet enllaçar amb internet de forma que poden tenir dades en temps real.
Dintre els molts lectors que estan treballant aquestes d’enologia que no han de perdre de vista requereix molts recursos, l’actor que permet aquesta democratització estat OpenAI. Impulsada per l’emprenedor Sam Altman, que volu fer-hi els seus desenvolupaments, sense ànim de lucre, amb la intenció que la intel·ligència artificial arribi a tot arreu i es trobi a la base de tothom. Cosa, en la qual l’ha ajudat, el famós Elon Musk.
Altman, Musk i una sèrie d’inversors, el 2015 van proposar una munió de fons a l’organització sense ànim de lucre OpenAI, perquè pogués democratitzar la intel·ligència artificial. I que aquesta no quedés només amb mans del sector privat.

8 anys després, aquesta tecnologia ja està disponible i a la base de tothom. I tot i que això no ha fet més que començar, segur que la veurem aviat, aplicada a molts aspectes de la nostra vida quotidiana.

…segueix…