Richard Stallman a Barcelona

Del 3 al 5 d’abril tindrà lloc una nova edició del projecte NOW. Trobades en el Present continu a la seu del CCCB- Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (Montalegre ,5).

NOW és una reflexió sobre el present a partir de les transformacions científiques, tecnològiques, artístiques, socials i espirituals que estan succeint en l’inici del s. XXI.

D’entre les activitats n’hi ha una el dissabte 5 d’Abril que és d’especial interès, perquè contarà amb la presencia de Richard Stallman.

Richard Stallman, president de la Free Software Foundation, va desenvolupar el sistema operatiu GNU al 1984. GNU és un software lliure: tothom és lliure de copiar-lo i distribuir-lo, així com de realitzar canvis grans o petits. El sistema GNU/Linux, bàsicament el sistema operatiu GNU amb Linux afegit, és usat per desenes de milions d’ordinadors en l’actualitat. Stallman ha rebut el premi Grace Hopper de l’ACM (ACM Grace Hopper Award), una beca de la MacArthur Foundation, el premi Pionero de la Fundación Frontera Electrónica, el Premi Takeda per Millora Social/Econòmica i el Premio Extremadura al Conocimiento Libre, així com diversos doctorats honoraris.

DOCUMENTAL: Good Copy, Bad Copy, 2007, 60’, vose. Estrena

Dirigit per Andreas Johnsen, Ralf Christensen i Henrik Moltke

Presentació a càrrec d’Ana Romero

Dissabte 5 d’abril a les 17.30 h. Auditori

Documental sobre el tema del copyright en l’era d’Internet. Ofereix una rica i complexa visió del problema a través d’entrevistes als productors musicals que utilitzen el sampler i el remix com una nova forma de creativitat malgrat les sancions jurídiques (Girl Talk, Danger Mouse o Beto Metralha), a experts en les noves llicències de gestió dels drets d’autor com Creatives Commons (Lawrence Lessig, Ronaldo Lemos), a promotors del copyleft (Pirate Bay, The Pirate Party) o a defensors a ultrança de les velles formes de propietat intel·lectual (IFPI, Dan Glickman).
CONFERÈNCIA: Software lliure: l’hora dels drets humans

Richard Stallman

Dissabte 5 d’abril a les 19 h. Hall

Al mateix temps que els ordinadors s’han convertit en una part essencial de les nostres vides, es plantegen noves preguntes sobre qui controla el que fan els nostres ordinadors i què és el que se’ns permet que fem amb ells. Aquestes són qüestions polítiques de primer ordre que, de moment, han estat resoltes per satisfer els interessos de les grans corporacions. Alguns governs ens diuen que aquests interessos haurien de definir la nostra ètica en la societat del coneixement i de la informació. Richard Stallman, fundador del moviment de programari lliure, ho veu d’una altra manera.